Job Description (JD)
Nama Program | Pengeluaran Makanan (Pemprosesan) [C107-002-3:2020] |
---|---|
Kod CU | C107-002-3:2020-C02 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENGENDALIAN PENYEDIAAN PESANAN PENGELUARAN PRODUK |
Penerangan CU | Pengendalian Penyediaan Pesanan Pengeluaran Produk menerangkan aktiviti yang dilaksanakan dalam penyediaan pengeluaran produk berdasarkan pesanan yang diterima dari pihak pengurusan/ pihak berkepentingan. Pengeluaran dilaksanakan mengikut kaedah dan tatacara yang menepati jenis produk dan jumlah pesanan. Personel yang terampil bagi CU ini hendaklah boleh laksana penerimaan pesanan, lakukan pemprosesan maklumat pesanan pengeluaran, kendalikan penyediaan pesanan pengeluaran dan sediakan laporan aktiviti penyediaan pesanan pengeluaran produk. Hasilan CU ini adalah maklumat aktiviti pengendalian penyediaan pesanan pengeluaran adalah sistematik, jelas secara berjadual dan menepati kehendak pesanan pengeluaran. |
Tempoh Latihan | 220 |
Objektif Pembelajaran | Hasil pembelajaran unit kompetensi ini adalah pelatih boleh melaksanakan pengendalian maklumat pesanan aktiviti pengeluaran secara sistematik, jelas secara berjadual dan menepati kehendak pesanan pengeluaran. Akhir pembelajaran unit kompetensi ini, pelatih hendaklah terampil melakukan: 1. Laksana penerimaan pesanan. 2. Lakukan pemprosesan maklumat pesanan pengeluaran. 3. Kendalikan penyediaan pesanan pengeluaran. 4. Sediakan laporan aktiviti penyediaan pesanan pengeluaran produk. |
Pra-Syarat | 0 |