Job Description (JD)
Nama Program | Pentadbiran Operasi Pengeluaran Makanan [C107-002-4:2017] |
---|---|
Kod CU | C107-002-4:2017-C05 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENGURUSAN STOK |
Penerangan CU | Pengurusan stok adalah fungsi kawalan inventori bahan mentah dan produk siap. Pengurusan stok yang cekap dan berkesan dapat memberikan banyak faedah antaranya ketiadaan stok dapat dielakkan dan keperluan pemesan dapat dipenuhi. Mereka yang berketrampilan dalam penyediaan cadangan projek akuakultur mesti boleh untuk kenalpasti keperluan kawalan stok, laksanakan kawalan stok, laksanakan pengedaran stok mengikut jadual dan sediakan laporan pengurusan stok Hasil dari keterampilan ini ialah memastikan paras keperluan stok yang betul dari segi kuantiti dapat disediakan apabila dikehendaki oleh pengguna/pemesan. Ia juga mengambil kira penjimatan penggunaan ruang simpanan, kos memesan, harga pembelian dan modal yang terlibat. |
Tempoh Latihan | 100 |
Objektif Pembelajaran | Seseorang yang kompetem dalam CU ini, boleh menghasilkan seorang pekerja yang berpengetahuan dan berkemahiran untuk menyediakan memastikan paras keperluan stok yang betul dari segi kuantiti dapat disediakan apabila dikehendaki oleh pengguna/pemesan. Ia juga mengambil kira penjimatan penggunaan ruang simpanan, kos memesan, harga pembelian dan modal yang terlibat. Apabila selesai CU ini, pelatih akan boleh:- 1. Kenalpasti keperluan kawalan stok 2. Laksanakan kawalan stok 3. Laksanakan pengedaran stok mengikut jadual 4. Sediakan laporan pengurusan stok |
Pra-Syarat | 0 |