Job Description (JD)
Nama Program | Pentadbiran Operasi Pengeluaran Makanan [C107-002-4:2017] |
---|---|
Kod CU | C107-002-4:2017-C01 |
Competency | Core |
Tajuk CU | PENGURUSAN PEROLEHAN BAHAN MENTAH |
Penerangan CU | Pengurusan perolehan bahan mentah merupakan aktiviti pengurusan yang melibatkan pembelian bahan mentah dari pembekal. Proses ini adalah salah satu faktor yang penting untuk menentukan spesifikasi bahan mentah yang dperolehi untuk mendapatkan produk akhir yang bermutu dan berkualiti. Mereka yang berketrampilan dalam pengurusan perolehan bahan mentah mesti boleh untuk analisa keperluan bahan mentah, kenalpasti sumber bekalan bahan mentah, laksanakan prosedur perolehan bahan mentah dan sahkan penerimaan bahan mentah. Hasil dari keterampilan ini ialah produk akhir dapat dihasilkan dengan kualiti yang baik mengikut spesifikasi produk dan jadual pengeluaran. |
Tempoh Latihan | 100 |
Objektif Pembelajaran | Seseorang yang kompetem dalam CU ini, boleh menghasilkan seorang pekerja yang berpengetahuan dan berkemahiran untuk menyediakan produk akhir dapat dihasilkan dengan kualiti yang baik mengikut spesifikasi produk dan jadual pengeluaran. Apabila selesai CU ini, pelatih akan boleh:- 1. Analisa keperluan bahan mentah 2. Kenalpasti sumber bekalan bahan mentah 3. Laksanakan prosedur perolehan bahan mentah 4. Sahkan penerimaan bahan mentah |
Pra-Syarat | 0 |