Job Description (JD)
Nama Program | Pembuatan Keris & Parang [SS-203-3:2012] |
---|---|
Kod CU | SS-203-3:2012-C06 |
Competency | Core |
Tajuk CU | KAWALAN KUALITI PRODUK KERIS & PARANG |
Penerangan CU | Kawalan kualiti adalah satu proses yang digunakan untuk memastikan hasil produk memenuhi keperluan yang telah ditetapkan. Antara aktiviti-aktiviti kerja dalam kawalan kualiti produk keris & parang ini adalah; tentukan garis panduan dan dan spesifikasi pisau, parang dan keris, periksa kemasan mata / bilah, periksa kemasan hulu dan sarung dan periksa kemasan hiasan. Hasil dari kompentensi ini, kakitangan boleh kawalan kualiti produk keris & parang yang mengikut spesifikasi dan rekabentuk. Produk keris & parang yang dihasilkan mesti memenuhi kepuasan pelanggan dan mengikuti amalan pembuatan keris & parang yang baik. |
Tempoh Latihan | 240 |
Objektif Pembelajaran | Kakitangan yang kompeten didalam CU ini akan boleh menghasilkan kawalan kualiti produk keris & parang yang memenuhi kepuasan pelanggan dan mengikuti amalan kawalan kualiti produk keris & parang yang baik. Apabila selesai CU ini, pelatih akan boleh:- Tentukan garis panduan dan spesifikasi pisau, parang dan keris Periksa kemasan mata / bilah Periksa kemasan hulu dan sarung Periksa kemasan hiasan |
Pra-Syarat | 0 |