Job Description (JD)
Nama Program | Operasi Pemprosesan Produk Perikanan [C102-001-3:2019] |
---|---|
Kod CU | C102-001-3:2019-C09 |
Competency | Core |
Tajuk CU | KAWALAN KUALITI PEMPROSESAN PRODUK PERIKANAN |
Penerangan CU | Kawalan Kualiti Pemprosesan Produk Ikan ialah aktiviti pengawalan mutu pengeluaran sebelum, semasa dan selepas pemprosesan mengikut Kawalan Keselamatan Dan Kebersihan Makanan (MeSTI). Personel yang terampil bagi CU ini hendaklah boleh kawal kualiti sebelum pemprosesan produk ikan, kawal kualiti pengendalian ikan dan produk ikan, kawal kualiti pembungkusan produk ikan dan kawal kualiti penyimpanan produk ikan. Hasilan CU ini adalah pengeluaran produk mengikut keseragaman, rasa dan rupa bentuk mengikut spesifikasi pengeluar. |
Tempoh Latihan | 224 |
Objektif Pembelajaran | Hasil unit kompetensi ini adalah untuk memastikan pengeluaran produk mengikut keseragaman, rasa dan rupa bentuk mengikut spesifikasi pengeluar. Akhir pembelajaran unit kompetensi ini, pelatih perlu berkebolehan: 1. Kawal kualiti sebelum pemprosesan produk ikan. 2. Kawal kualiti pengendalian ikan dan produk ikan. 3. Kawal kualiti pembungkusan produk ikan. 4. Kawal kualiti penyimpanan produk ikan. |
Pra-Syarat | Tiada |