JOB DESCRIPTION

Job Description (JD)

Nama ProgramOperasi Pemprosesan Produk Perikanan [C102-001-3:2019]
Kod CUC102-001-3:2019-C05
CompetencyCore
Tajuk CUPENYEDIAAN OTOSHIMI
Penerangan CUPenyediaan Otoshimi ialah proses penyiangan ikan dan buang/nyah tulang.

Personel yang terampil bagi CU ini hendaklah boleh sediakan ikan untuk diproses, siang ikan, nyah(buang) tulang ikan, bungkus otoshimi, sejuk beku otoshimi dan simpan otoshimi

Hasilan CU ini adalah otoshimi yang dihasilkan tiada tulang dan hancur mengikut spesifikasi pengeluar.
Tempoh Latihan224
Objektif PembelajaranHasil unit kompetensi ini adalah untuk memastikan otoshimi yang dihasilkan tiada tulang dan hancur mengikut spesifikasi pengeluar.

Akhir pembelajaran unit kompetensi ini, pelatih perlu berkebolehan:
1. Sediakan ikan untuk diproses.
2. Siang ikan.
3. Nyah (buang) tulang ikan.
4. Bungkus otoshimi.
5. Sejuk beku otoshimi.
6. Simpan otoshimi.
Pra-SyaratTiada